de vierde dag
De vierde dag
Het is erg koud. Dat merk je als je buiten staat te wachten tot alle leerlingen terug zijn van hun gastfamilie. We gaan naar Bremerhaven. Ruim anderhalf uur rijden. De bus is bijna vol want er gaan ook twee Duitse docenten Frans mee. In Bremerhaven is het even zoeken naar de juiste parkeerplaats. We gaan naar het Auswanderer Haus. Een museum dat gebouwd is op de plaats waar meer dan honderd jaar lang Duitse emigranten scheep gingen naar Australië, Argentinië , de Verenigde Staten en Canada.
Elke bezoeker krijgt een entreebiljet met de naam van iemand die in de afgelopen eeuw uit Duitsland of uit Polen geëmigreerd is. De levensgeschiedenis van die persoon is gedetailleerd in kaart gebracht.
Er zijn ook veel mensen met Joodse namen. Ook veel mensen die die na WO II behoorden tot de groep 'displaced persons': mensen die van huis en haard verdreven waren en niet meer terug konden. Met entreebiljet gewapend kun je op diverse plaatsen informatie over die personen te horen krijgen. Blijkbaar is onze audio guide ingesteld op Engels, want overal wordt de informatie verstrekt in het Engels.
Bij binnenkomst ervaart de bezoeker hoe de situatie was eind 19e eeuw op de plaats van vertrek. Een twintigtal poppen in historische kledij helpt de verbeelding daarbij. Geluiden van het inladen van koffers en andere zaken voor de reis maken het geheel net echt.
Binnen in het schip maak je kennis met de omstandigheden van de passagiers in de 1e, 2e en 3e klas. Er is landkaart van de VS met wel honderd lampjes die aangeven waar in de VS plaatsen te vinden zijn met namen van Duitse steden. Berlijn komt wel 25 keer voor! Hannover en Frankfurt net iets minder. Moet je met het versturen van post goed opletten naar welke staat het moet.
Vervolgens gingen we naar Bremen, naar het centrum, naar de muzikanten. Ze zijn beroemd die muzikanten, maar het beeld waarop ze te zien zijn is betrekkelijk klein. Het staat ook een beetje aan de kant tegen een muur aan. Je zou er zo voorbijlopen.
We spreken af: om precies half vier is iedereen weer terug op deze plek. De tijd wordt benut met winkelen en de Mac zoeken. Iedereen is mooi op tijd. Sommigen rennen nog even naar een dure chocoladewinkel, iets lekkers voor thuis.
Bedankt begeleiders, de kinderen hebben weer een leuke week gehad!
We hebben zeer veel positieve geluiden gehoord over de afgelopen week en daarvoor willen we iedereen graag hartelijk bedanken.